Skitspridare …

 

I sociala medier (läs: Facebook) förekommer så gott som dagligen sensationer av olika slag och varningar för än det ena, än det andra. Här följer några av dem.

 

I ett par veckors tid har bilder florerat på den stackars gymnasten vars dräkt gått sönder och hon blottar sitt underliv. Första reaktionen när jag såg bilden var i alla fall ”Stackars flicka”, men sen måste jag tänka till. Är det verkligen sant? Har det hänt? Okej, OM det är så – varför förödmjuka en flicka, ett barn, ytterligare genom att sprida en så osmaklig bild på en seriös idrottare som råkat ut för ett fatalt missöde?

Bifogar klipp ur Metro:
”.. bilden är manipulerad. Vem som ursprungligen tog den är svårt att avgöra, men BBC Sport har publicerat en bild som ser ut att vara tagen i nästan samma sekund. Där framkommer det att beskrivningen av bilden inte heller stämmer – i själva verket är den tagen under sommar-OS 2008 i Beijing, och föreställer Johnson när hon svingar sig genom grenfinalen i bom. Då var hon 16 år gammal.

2013 dök den manipulerade versionen av bilden först upp på olika porrsidor på nätet, och då hade någon manipulerat bilden så det såg ut som att Johnsons dräkt gått sönder och blottat hennes bara kön. Bilden gick sedan vidare till att användas som klickbete för olika spamsidor.”

Metro fortsätter:

” …  så sker delandet av denna bild på bekostnad av en framstående idrottares värdighet. Att sprida den manipulerade bilden på henne är att sexualisera och förnedra en 16-åring.”

Något att tänka på nästa gång du (eller jag) delar en – för någon annan – förödmjukande status?!

 

Varför är det så himla lätt att tappa sans, vett och omdöme på nätet? Tänk så här, tycker jag: skulle jag göra det här om jag hade personen här, öga mot öga? skulle jag säga så här om jag hade personen här, öga mot öga?

Eller är det kanske så att jag vågar, just därför att jag inte har personen framför mig. Med största sannolikhet är det så, anser jag.

 

När jag ändå håller på citerar jag Metro igen: ”

”Pengarna stjäls – när du svarar. Polisen varnar nu för ännu en telefonbluff.” … ”Så lyder rubriker i Aftonbladet, Expressen/GT och Värmlands Folkblad de senaste dagarna och artiklarna med varningen sprids just nu i sociala medier. Men ”telefonbluffen” är en bluff i sig.” … ”Telefonoperatörerna bekräftar att det omöjligtvis kan kosta pengar att bara lyfta på luren vid ett inkommande samtal.”

Sluta sprid sånt här!

 

Och så har vi då tragedin med branden i Västmanland, den som drabbade i stort sett hela landet på något vis. Brandrök, tågförseningar, röklukt med mera. Och naturligtvis är det ett gyllene tillfälle för rasistiska organ att lägga ut bluffrubriker och bilder på någon ”invandrare” som erkänt för polisen att man tänt på. De flesta av oss förstår och inser att det är bullshit, att det inte är sant. Men det finns några som tror på det! Jag såg själv ett propagandainlägg som blivit delad ett antal gånger och där en kvinna vars status jag råkade se var så upprörd att hon propagerade för avlivning av ”dem”.

???

Förstår man inte att sprider man sånt här skit sprider man också rashatet. För eftersom det alltid finns någon som tror blint på vad man läser (kanske för att man vill tro det i vissa fall) så har man hjälpt till att öka hatet åtminstone hos någon.

Behöver vi mer hat i världen?

Nä, tänkte väl det …

 

Sluta sprid skiten! Som sagt.

 

Och – innan jag slutar måste jag få säga det:

SLUTA MANIPULERA MIG!

Är du det minsta rädd om min vänskap hotar du inte med att radera mig från dina listor om jag inte gör si eller om jag inte säger så. Du som vill se hur många äkta vänner du har genom att lägga ut ultimatum att jag ska kopiera än det ena, än det andra för att inte världen ska se dina bilder, för att testa min vänskap eller någon annan – lika fånig – orsak: var snäll och lägg ner!

Dina inställningar ändrar du själv på Facebook, det är inte dina vänner som ska göra jobbet åt dig. (Förresten – är du min vän så kom in på en kopp fika i stället … IRL … )

Och nästa som hotar mig med att se om jag minsann är en riktig vän tror jag minsann åker fetbort ur mina egna listor.

 

Hot? Nej, det är tamejfan ett löfte …

 

Underbar tisdag på er!

 

 

 

 

 

 

 

4 Replies to “Skitspridare …”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*