Snus-Majas liv och leverne

Vi har hittat ett fullkomligt underbart litet ställe. Majas Café i Gävle, i folkmun kallat Snus-Majas.

 

Underbar septemberdag, 25 grader varmt!

 

Jag har hört talas om det förut, visste att det fanns, men inte riktigt var. Eftersom förmiddagen var underbart varm och fantastisk med sina tjugofem grader och strålande sol, åttonde september till trots, cyklade vi ner på stan för att leta efter Maja och hennes fik. Efter hjälp från lokalbefolkning hittade vi det, caféet ligger lite undanskymt så där i Gävles gamla stadsdelar.

 

Snus-Majas örtagård går inte av för hackor

 

När man kommer in på den lilla gården blir man överväldigad. Åtminstone jag. Och många fler med mig misstänker jag. Man har fått plats med förvånansvärt många sittplatser och tänk att simpla och slitna trämöbler kan vara så charmiga!

 

Ett så otroligt charmigt ställe, detta Snus-Maja

 

Och vet ni – när vi ojat och wowat oss klart över allt det charmigt härliga och hur fina mackorna såg ut och så vidare, skulle vi betala för fikat. De tar inte kort! Kan vara bra att komma ihåg go´vänner, när ni ska dit. De tar inte kort. Och vi hade inga kontanter, men däremot var vi hungriga så det kurrade i magen. Kan ni gissa vad den supertrevliga damen i kassan sade?

 

”Det finns en uttagsautomat där borta vid Konsum, det är inte långt. Fika i lugn och ro ni så kan ni hämta pengar sen.”

 

Utropstecken! Har ni hört på maken? Näää tänkte väl det. Vi gjorde som hon sa – fikade i lugn och ro. Var det gott tror ni?

 

Salami med brie…. Mozzarella och soltorkade tomater… Mmmm

 

Sedan måste vi ju kika runt i omgivningarna.

 

Här kan man sitta på vintern och lyssna på tystnaden!

 

Naturligtvis ville vi veta hur Maja fått sitt förled – Snus, så vi frågade den trevliga damen som nyss givit oss kredit på mackorna. Vi fick en del av berättelsen av henne och den andra delen har vi själva sökt oss fram till.

 

I själva verket låg Majas hus på en tomt cirka tjugofem meter därifrån. Det revs under första delen av 1800-talet och sedan stod tomten tom i ett par hundra år. Numer pågår en del aktiviteter där, auktioner bland annat. Stugan där caféet bedrivs har varit i Gävle kommuns ägo under ett antal år. Alldeles nyligen har man sålt det till det par som sedan några år driver verksamheten. Huset är naturligtvis K-märkt och det innebär ju att man minsann inte får göra som man vill med byggnad eller omgivningar. Man har anlagt en fin örtagård, den liksom bäddar in hela uteserveringen. Vår smörgåsdam berättade att människor kommer och plockar örter när de behöver.

 

Mynta och timjan

 

Vi fick också lite att provsmaka och dofta på. Underbart!

 

Tillbaka till Maja. Hon verkar vara en av de mest omskrivna kvinnorna i Gävle någonsin. År 1737 föddes hon som Maria, dotter till en båtsman Östman. Tjugoett år senare födde hon en oäkta son och fick som straff för detta lägersmål (olovligt sexuellt umgänge mellan ogifta) stå på pliktpallen under högmässan samt böta en skilling. Vad den oäktes fader fick för straff för att han gjort den ogifta Maria med barn framgår inte av historien. Något säger mig att han nog inte fick något. Men det är en annan historia.

 

Ett par år senare gifte sig Maria med en sjöman och fick ytterligare ett barn, en dotter. Dock blev den stackars kvinnan sjömansänka efter blott två år, samt miste hon även sin dotter bara något år senare.

 

Epitetet ”Snus” dök upp första gången under slutet av 1700-talet. Anledningen därtill är oklar. Den allmänna historien, och även den roligaste tycker jag, är att hon köpte tobak från utländska fartyg som angjorde Gävle hamn som hon tillverkade snus av och sålde. Det var hennes affärsidé. Något kan det ligga i detta, för hon blev flera gånger varnad och hotad med vräkning från sin bostad för att hon eldade och därmed utgjorde en brandfara för hela Gamla Gefle.

 

Historierna om Maja är många och finns att läsa om. Enligt kyrkböckerna dog hon år 1799, sextiotvå år gammal. Tänk om hon ens har kunnat ana att hon skulle vara kändis ännu två hundra år efter sin död.

 

För dig som besöker Gävle säger jag: missa inte Snus-Maja och Majas café på söder!

 

Källor: Majas café, samt: http://www.gavledraget.com/snus-majas-tomt-platsen-som-blev-till-hennes-minne-del-1-2/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*