Bomull och kantareller

 

Vi har haft bröllopsdag. Ettårig. Det kallas Bomullsdag och eftersom vi är firarnissarna numro ett (det vill säga vi anser att det mesta ska firas) ville vi så klart slå på stora trumman. Ett år som gifta.

 

I sorg och glädje, regn och solsken, som maken sa. Milstolpen känns liksom klar. Har vi klarat det här året klarar vi nästa också. Och sen är vi så gamla så ingen annan kommer att vilja ha oss och då går det av bara farten. Säger jag.

 

Efter vigseln för ett år sen sa maken ”Nu är det du och jag gumman, tills allting hänger”. Hm, ja det är väl så, antar jag.

 

Vi har funderat ett tag på vad vi skulle hitta på för skoj denna helg. Bröllopsresa nummer två, den till Wien kanske? Lyxkryssning till Tallinn? En helg på spahotell? Eremithelg i hyrd stuga i skogen? Ja, alternativen var många. Vi insåg dock snart att detta funkar inte. Vår ekonomi är begränsad, båda har vi haft färre jobb och fler utgifter en period, och så pass gamla är vi att vi vet att man får lov att rätta munnen efter matsäcken.

 

Så det så.

 

Men inte är det nåt att sörja över inte. Inte alls. Redan nästa månad ska vi på äventyr. Delvis på SVT:s bekostnad. Tack Gud och Buddha. Men kul ska vi ha.

 

Beslutet togs alltså i full enighet. Vi stannar hemma. Amen.

 

När det väl var fattat, beslutet alltså, kändes det lugnt och skönt i själ och kropp. Ingen städning och kolijox, nej vi skulle bara slappa och jäsa och mysa och göra vad vi ville. Så blev det. Vi köpte oss en flaska bubbel (champagne? Nä, nä, snikvarianten), några skivor gravad lax och gott grekiskt lantbröd. Sen satte vi igång firandet. Vikken kanonhelg! Tack maken för att du är så förståndig och flexibel. Som jag, kanske…

 

Middag fredag kväll, kycklingklubba med rostad potatis och grönsaker samt en kall creme fraice- och pestosås. Mmm…

Kvällen avslutades med kaffe, liten konjak samt klådde jag maken i Monopol. Så klart.

 

Efter en natts skön sömn samt sovmorgon ägnades lördagen åt kaffe och melodikryss i sängen. Sen fixade vi oss en hotellfrulle. Det vill säga vi dukade fram det mesta vi kunde hitta i kylskåpet.

 

Hotellfrukost vid köksbordet

Intages med en lagom dos bubbelvatten…

 

Vad skulle vi göra sen då? Hm, låt oss tänka. Jo! Vi går på bio! Det var länge sen.

 

(Fotot taget från internet, filmen ”Monica” och Edda Magnason.)

 

Vi tog buss 20 till stan och gick på eftermiddagsföreställningen. Skådespelerskan, den unga Edda, är helt fantastisk i rollen som Monica. Både utseende- och sångmässigt. Hallelujah! Jag hade en tår i ögat hela första delen av filmen. Sen tyckte jag Monica blev lite för full och elak för min smak. Efter bion tog vi oss ett glas vin på Bishops Arms. Sen ville vi hem igen. Så det så.

 

Maken drog igång med matlagning.

Han bjöd på sin delikata fisksoppa. Mmm…

 

Vi spelade spel och pratade en stund och sen blev det sovasovasängsängsäng igen. Guuu va trötta vi verkar, eller hur!?

 

Söndag morgon tog vi oss en macka tillsammans med kaffet i sängen. Är man ledig gör man ju som man vill. Sen fixade vi oss en ryggsäck med lite fika och drog iväg till närmsta skog.

 

Där intog vi själva bröllopsdagsfrullen, varm choklad och knäcke med gravlax.

Har vi det bra eller har vi det bra??

Vi passade på att fixa ingredienser till bröllopsmiddagen…

Vi tog oss en tur till havet.

En härligt solig, klar och ganska kall dag.

Fotot taget av min make mästerfotografen…

 

Väl hemma igen syndade jag. Faktiskt. Maken också. Han fixade några garderobsdörrar som knarrade samt ett par stickkontakter till fönsterlamporna, och under tiden satte jag mig med ett upphandlingsunderlag jag snart måste vara färdig med. Grrr. Jag morrade och svor så min käre man kom med gårdagens bubbelrester i ett glas och en påse Zoo för att få mig på gott humör igen. Anbudet blev klart i alla fall. Och garderobsdörrarna knarrar inte längre.

 

Men sen var det firardags igen. Är du hungrig? Mmm, är du? Japp! I dag, bröllopsdagen, var det min tur att fixa middagen. Fast vi hjälptes åt förstås. Medan vi väntade på att maten skulle bli klar i ugnen spelade vi spel och mumsade på en burk rökta musslor.

 

Laxplanka med hemgjort potatismos och dagens skörd av trattkantareller.

Gott…

Maken ser nöjd och belåten ut…

 

Och ser ni vad vi klätt upp oss? Not, alltså. Vi glömde… Men det gick så bra ändå. Resten av dagen fördrev vi, slött och slappt, i soffan. Trevligt värre. Just före sängdags kom maken med en av sina briljanta idéer. Vi går ner till stranden och ser på fullmånen. Inte för jag hade någon lust att gå ut, minusgrader och eländigt, men är det bröllopsdag så kanske det är romantiskt. Man vet liksom inte förrän man provat.

 

Vacker fullmåne över Bottenhavet.

 

Och visst var det vackert?

 

Så – helgen har gått. Jag har vatt Fru i ett år och lite till. I dag är det måndag och vardagen är här igen, en dryg jobbarvecka ligger framför mig. Helgen har i alla fall varit superduper. Vi är så glada och nöjda att vi stannade hemma och fick landa (bokstavligen) i soffan. Skönt, opretentiöst, billigt och avslappnat.

 

Tack Universum! Och tack Maken!

 

 

8 Replies to “Bomull och kantareller”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*